3 Ocak 2014 Cuma

Yılbaşı kurabiyeleri

Yılbaşı geçti gerçi ama bence bu kurabiyeler bütün sene boyunca yenilebilir :) Üstlerine yazıları nasıl yazdığımı merak eden varsa, Tchibo'dan aldığım kurabiye baskı seti ile yaptım. Tarifteki tarçın-zencefil miktarını kendinize göre ayarlayabilir ya da hiç koymayıp yalnızca vanilyalı kurabiyeler yapabilirsiniz.
Ben bu kurabiye hamurunu toptan hazırlayıp toplar halinde derin dondurucuda saklıyorum. Tek yapmanız gereken kurabiyeleri pişireceğiniz zaman bir gün önceden hamuru buzdolabına alarak çözmek.
Sonradan bu hamurun limonlusunu yapıp reçelli ve şeker hamurlu kurabiyeler için kullandım, o da çok güzel oldu. Tarifi burada bulabilirsiniz.

 
Malzemeler:
200 g tereyağı
3/4 su b. şeker
1 büyük yumurta
1 tatlı k. vanilin
2,5 su b. un
1/4 tatlı k. kabartma tozu
1/4 tatlı k. tuz
1 tatlı k. tarçın
Yarım tatlı k. toz zencefil
Yarım tatlı k. yenibahar

Hazırlanışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şeker mikser ile iyice karıştırılır. Yumurta eklenip yaklaşık 2 dakika boyunca, pürüzsüz hale gelene kadar çırpılır. Karışıma vanilin de eklenip karıştırılır.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve tuz yavaşça yumurtalı karışıma eklenerek karıştırılır.
  • Hamura tarçın, zencefil ve yenibahar da eklenip biraz yoğurulur ve top haline getirilip kapalı bir kapta en az 1 saatliğine buzdolabına konulur. Hamuru bu şekilde 3 gün saklayabilirsiniz.
  • Hamur buzdolabından çıkarılır, fırın 180 dereceye ayarlanır, fırın tepsisine fırın kağıdı serilir.
  • Temiz bir yüzey ile elleriniz sıvı yağ ile yağlanır ve kurabiye hamuru merdane yardımı ile 0,5 cm kalınlığında açılır. İnce kurabiyeler istiyorsanız daha ince de açabilirsiniz. Hamur buzdolabından ilk çıktığında biraz sert olacak, ama elinizde biraz yoğurduğunuz zaman yumuşayacaktır.
  • Açılan hamurdan kurabiye kalıpları ile şekil verilir ve kurabiyeler fırın tepsisine dizilir. Üstleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun :)

2 yorum: