22 Şubat 2014 Cumartesi

Karnabaharlı pizza hamuru

"Neden?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim :-) Un tüketmiyor, tüketemiyor, tüketmek istemiyor ya da una inanmıyor olsanız da canınız pizza çektiğinde hevesiniz kursağınızda kalmasın diye; yemek seçenlere de çaktırmadan bu faydalı sebzeyi yedirebilin diye; pizza hamurundaki karbonhidratları almak zorunda kalmayın diye paylaşıyorum bu tarifi.
Karnabahar dedim diye hemen iğrenmeyin, ben de karnabaharı çok sevmem ama o kadar da güçlü bir karnabahar tadı yok bu pizzada. Ben yaptım, beğendim, paylaşıyorum, böyle de bir şey varmış haberiniz olsun diye. Tabi ki dışarıdan söylemek ya da donmuş pizzayı fırına atıvermek daha kolay, ama yemeklerin sağlıklı olması için biraz ekstra uğraşa değiyor bence.
Bu arada, bu pizza hamurunu fırından çıktıktan sonra, üzerine malzemeleri koymadan önce paketleyip dondurabilirsiniz. Örneğin 1 karnabahardan 2 pizza hamuru hazırlayarak birini o gün yiyip diğerini derin dondurucuya atabilirsiniz. Yiyeceğiniz zaman tek yapmanız gereken hamur oda sıcaklığında veya fırında düşük ısıda çozüldükten sonra üzerine sos ve malzemeleri koyup 10 dakika fırına vermek.
Ben pizzamın üstüne domates sosu, kaşar, domates, biber ve zeytin koydum. Siz tabi ki istediğiniz malzemeleri kullanarak yapabilirsiniz.

http://www.recipegirl.com/2012/01/16/cauliflower-crust-hawaiian-pizza/



Pizza hamuru (1 orta boy pizza için):

Yarım karnabahar
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
1 yumurta
1 tatlı k. nane
1 diş sarımsak
1 tatlı k. tuz

Üzeri için:

1,5 yemek k. domates-biber salçası
Yarım tatlı k. tuz
Karabiber
1 tatlı k. nane
1 diş sarımsak
1 su b. rendelenmiş kaşar
5 adet cherry domates
1 adet kırmızı köz biber
8 adet siyah zeytin

Hazırlanışı:
  • Karnabaharın dışındaki 'çiçekçik'leri rendeleyerek pirincimsi bir hale getirin. Yarım karnabahardan yaklaşık 2 su bardağı rende elde etmelisiniz. Mutfak robotunuz varsa bunu karnabaharın 'çiçek' kısımlarını kesip robotta kısaca çevirerek da yapabilirsiniz (çok uzun çevirip püre haline getirmeyin).
  • Rendelediğiniz karnabaharı mikrodalgaya dayanıklı bir kaba koyup yumuşamaları için mikrodalgada 8 dakika pişirin.
  • Bu sırada fırını 225 dereceye ayarlayın. Pizzayı pişireceğiniz pizza kalıbı ya da fırın kabını yağlayın. Hamurun diğer malzemelerini hazırlayın.
  • Mikrodalgadan aldığınız karnabahar biraz soğuduktan sonra diğer hamur malzemeleri ile karıştırın ve pizza kalıbına (23-26 cm) bastırarak yayın.
  • Pizza hamurunu fırına verip 15 dakika veya üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Bu sırada üzerine koyacağınız malzemeleri hazırlayın. Salça ile kaşarın yarısını, tuzu, naneyi, karabiberi, ince doğradığınız sarımsağı karıştırın. Gerekirse biraz su ekleyebilirsiniz. Domates, biber ve zeytini doğrayın.
  • Pizzanın üzerine domatesli sosu sürün, malzemeleri yayın ve en üste kalan kaşarı serpin.
  • Pizzayı 200 derecedeki fırına verip 10 dakika pişirin.
Afiyet olsun :)

13 Şubat 2014 Perşembe

Annemin kolay öğrenci gözlemesi

Direk tavanın içinde hazırlanıp pişirilen bu pratik gözleme bugünlerde evimizin favori kahvaltısı oldu. (Yoo, gecenin bir yarısında acıkınca da bunu yemiyoruz tabi ki, ne kadar zararlı!) Biz İzmir tulum peyniri ile yapıyoruz ama taze kaşar, eski kaşar, mozzarella, cheddar gibi güzel eriyen herhangi bir peynirle de yapılabilir. Yalnızca elinizi yakmamaya dikkat edin :) İsterseniz yufkaları tavaya koymadan önce de sarabilirsiniz.

 
 
Malzemeler:

1 adet yufka
Eriyen bir peynir
Tavaya dökmek için az zeytinyağı

Hazırlanışı:
  • Tavaya çok az zeytinyağı döküp ısıtın.
  • Tavayı kısık ateşe alıp yufkadan kopardığınız A4 kağıdından biraz küçük bir parçayı tavaya yayın. Sonra peynirden parçalar keserek içine istediğiniz miktarda yerleştirin ve yufkayı uçları kapalı olacak şekilde katlayarak sarın.
  • Bunu yufkanın geri kalanı ile, 4-5 parça gözleme çıkacak şekilde tekrarlayın.
  • Altı kızaranları çevirip diğer yüzlerini de kızartın. Bu arada gözlemelerin içindeki peynir eriyince köşelerden biraz taşabilir, önemli değil. (Hatta güzel oluyor :) )
Afiyet olsun :)

12 Şubat 2014 Çarşamba

3 malzemeli kurabiye

İtiraf etmeliyim ki skinnytaste.com'daki bu (http://www.skinnytaste.com/2013/09/chewy-chocolate-chip-oatmeal-breakfast.html) tarifi görünce pek inanmadım unsuz, yağsız, yumurtasız bir kurabiyenin güzel olabileceğine ama resmen oluyormuş. Ayrıca hazırlarken ortalığı batırmadıkları ve fazla olgunlaşmış muzları değerlendirmemi sağladıkları için ayrı bir sevdim bu kurabiyeleri. Bu arada, yumuşak oluyorlar ve 1-2 gün içinde tüketilmeleri gerekiyor; o yüzden yiyeceğiniz kadar yaparsanız iyi olur.
Ben bitter çikolata kullandığımdan tatlandırmak için biraz da bal kattım. Siz de malzemeleri karıştırdıktan sonra tadına bakıp biraz bal ya da şeker ekleyebilirsiniz, ama muzlar yeterince olgunlaşmışsa gerek kalmayacaktır.

 

Malzemeler:

2 orta boy olgunlaşmış muz
1 su bardağı (250 ml) yulaf ezmesi
30 g damla çikolata veya ufalanmış çikolata
Yarım tatlı kaşığı tarçın veya pumpkin pie spice (isteğe göre)
1-2 tatlı kaşığı bal (isteğe göre)

Hazırlanışı:
  • Muzu çatalla ezip yulaf ezmesi ile karıştırın.
  • Çikolatayı ve kullanıyorsanız tarçını ekledikten sonra tadına bakıp gerekiyorsa biraz bal ekleyin.
  • Bir tatlı kaşığıyla fırın kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine 12 eşit parçaya bölerek paylaştırın. Üstlerine kaşık ile hafifçe bastırın ve 15 dakika 180 derece fırına verin.
Afiyet olsun :)

9 Şubat 2014 Pazar

Brüksel lahanası cipsi

Canınız tuzlu bir şeyler atıştırmak istediğinde 15 dakikanızı ayırarak o sağlıksız cipsler yerine bu yüksek lifli, düşük kalorili Brüksel lahanası cipslerini hazırlamayı tercih edebilirsiniz! Hatta tarifi aldığım Raw. Vegan. Not Gross.'taki Laura ve Jimmy gibi sinemaya gizlice sokmayı bile deneyebilirsiniz!
Brüksel lahanası sevmeyenlere bile kendini yedirtecek çıtır çıtır bir çerez :)


Malzemeler:

10 adet Brüksel lahanası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber

Hazırlanışı:

  • Fırınınızı 100 dereceye ayarlayın.
  • Brüksel lahanalarını bol suda yıkayıp kurulayın.
  • Bir tanesini alıp altındaki, yaprakları bir arada tutan kısmı kesin. En dıştaki yaprakları çıkarıp büyükçe bir kaseye koyun. Bunu, tüm Brüksel lahanaları ile, elinizde yalnızca ayıklanması zor olan küçük bir kısım kalana kadar tekrarlayın.
  • Yapraklara zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyin ve kaseyi sallayarak iyice karışmasını sağlayın.
  • Fırın kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine yaprakları tek kat olacak şekilde yayın. Gerekirse 2 tepsi de kullanabilirsiniz.
  • Fırında 20 dakika, ya da kenarları kahverengileşmeye başlayıncaya kadar pişirin. Ben 150 derecede de denedim, yaklaşık 10 dakikada piştiler, ama o zaman yanmamaları için gözünüzü üstlerinden ayırmamanız gerekiyor.
İyi atıştırmalar :)