11 Mart 2014 Salı

Börülceli pazı ve börülce salatası

Kaç yıllık takma adım göz önünde bulundurulduğunda, börülceli bir tarif paylaşmasam olmazdı :) O yüzdeen işte bir değil, tam iki tane tarif bir arada! Börülceyi toptan pişirip hem pazıda hem de salatada kullandım. Aslında salata biraz renksiz kaldı çünkü evde pek salata malzemesi kalmamıştı. Başka bir zaman yaptığımda bu salataya domates ve otların dışında mısır, renkli biberler, havuç vs. de konabilir.


Börülceli Pazı

Malzemeler:
2 demet pazı
1 soğan
Zeytinyağı
2-3 diş sarımsak
1/2 su bardağı suda eritilmiş 1/4 sebze bulyon
1/2 su bardağı kuru börülce
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Hazırlanışı:

  • Kuru börülceyi pişirmeden önce ıslatmanız pişme süresini azaltacaktır. Bu yüzden börülceleri yıkayıp bir tencerede soğuk suya koyun ve ocakta kaynatın. Kaynayınca altını kapatın ve su soğuyana kadar börülceleri içinde bırakın. Sonra suyunu süzüp tekrar soğuk su ekledikten sonra ocakta yumuşayana kadar pişirin.
  • Pazıları ayıklayıp yıkayın ve kabaca 4-5 parçaya bölün. Sap kısımlarını daha küçük doğrayabilirsiniz.
  • Soğanı ince ince doğrayıp bir tencerede az zeytinyağında kavurun. Sarımsağı da ince ince doğrayıp ekledikten sonra 1 dakika daha çevirin.
  • Pazıyı ekleyip bir dakika çevirin ve sebze suyunu katıp kapağı açık şekilde yaklaşık 10 dakika pişirin. Kurursa biraz su ekleyip kapağını kapatabilirsiniz.
  • Karabiberi, kırmızı biberi, gerekiyorsa tuzu ekleyin.
  • Börülceyi de ekleyip karıştırın.



Börülce salatası

Malzemeler:
1 su bardağı kuru börülce
2 domates
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
Yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
  • Börülceleri yukarıdaki gibi pişirin ve soğumaya bırakın.
  • Domatesi ve otları doğrayıp börülce ile karıştırın, limon suyu ve zeytinyağı dökün.
Afiyet olsun :)

8 Mart 2014 Cumartesi

Fırında otlu peynirli krep

Brunch için veya yanında sebzelerle akşam yemeğinde yiyebileceğiniz bu fırında krepleri yapmak, Lucinda ile "Karnım Zil Çalıyor!" programında gördüğüm bir tarif sayesinde aklıma geldi. (http://www.marthastewart.com/348690/cannelloni-crepes) Bu tarifi önceden hazırlayıp buzdolabında 2-3 gün veya buzlukta saklayabileceğiniz gibi, tek seferde bolca krep pişirip daha sonra farklı fırında krep tariflerinde kullanmak için de buzdolabı veya buzluğunuzda bulundurabilirsiniz.
Tarifteki iç malzemesini göz kararı yazdım, zevkinize göre artırmanız veya azaltmanız gerekebilir.



Krep için malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu

İç için malzemeler:
50 g beyaz peynir
50 g kaşar peyniri
1 büyük tutam maydanoz
1 tutam dereotu (sevmiyorsanız taze nane veya farklı bir ot da kullanabilirsiniz)
1 yumurta
Karabiber

Üzeri için malzemeler:
1,5 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 çorba kaşığı su
Kuru nane
Karabiber
Tuz

Hazırlanışı:
  • Fırını 180 dereceye ayarlayın.
  • Tüm krep malzemesini karıştırın. Krep tavasını veya teflon bir tavayı ocakta ısıtın. İnce bir tabaka sıvıyağ ile kaplayın.
  • Krep malzemesinden bir seferde bir kepçeden biraz az bir miktar alarak krepleri pişirin.
  • Pişen krepleri bir kenara alıp iç malzemesini hazırlayın. Beyaz peyniri ezin, kaşarı rendeleyin, otları ince ince doğrayın, yumurta ve karabiberi ekleyip hepsini iyice karıştırın.
  • Uygun boyda bir fırın kabına fırın kağıdı serin. Kreplerin ortasına birer çorba kaşığı kadar iç koyup sarın ve fırın kabına yerleştirin.
  • Üzerine dökmek için malzemeleri karıştırın, kreplerin üzerine azar azar dökerken ve bir kaşık ile kreplerin tamamını kaplayacak şekilde üstlerine sürün.
  • Fırında yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra üzerine biraz maydanoz yaprağı serperek sıcakken servis edin.
Afiyet olsun :)

5 Mart 2014 Çarşamba

Piti (Azerbaycan)

Bugün annem bize bir Azerbaycan yemeği olan pitinin Nilgün versiyonunu yaptı :) Nohut, et, soğan ve patatesi düşük ısıda uzun bir süre pişirerek yapılan bu yemek, çatalla ezilebilecek yumuşaklıkta oluyor ve ufalanmış ekmek ile servis ediliyor.

Farklı yörelerde farklı şekilde pişirilen pitinin anlamı da "hem ıslak hem kuru yemek"miş. Genceliler pitiyi patates ile yaparken Şekililer kestane kullanıyorlarmış. Bir de Genceliler et suyunu ayırıp nohut ve etleri ezerek, Şekililer de güveçte piştiği şekilde servis ediyorlarmış.

Fırında 120 derecede 4 saat piştiler, ben de gelip gidip "pişti mi pişti mi?" diye bakındım :)

Güzel piti yapmak için Genceli Sevinç Hanım'dan şöyle püf noktaları öğrendik:
- Sadece yağlı koyun eti kullanın.
- Kısık ateşte uzun süre pişirin. (5-7 saat)
- Safran kullanın.

Aşağıdaki videonun ilk 2 dakikasında pitinin nasıl hazırlandığını, 12. dakikadan sonra da pişmiş halini görebilirsiniz.


İnternette bulduğumuz gerçek piti tarifi şöyle:

Malzemeler:
Kişi başına 150 g koyun eti, 20 g nohut, yarım kuru soğan, 150 g patates, 10 g kuru erik (zevke göre), 0.1 g safran veya 1 çay kaşığı sarıkök, karabiber ve tuz
Hazırlanışı:
Nohut 1 gece soğuk suda ıslatılır ve et doğranır. Hazırlanan et ve nohut tencereye koyulur ve üzerine kişi başına yarım litre olacak şekilde soğuk su koyulur. Tencere kısık ateşe koyularak bulyon kaynatılır. Bulyon kaynadıktan sonra içerisine doğranmış soğan koyulur. Biraz kaynadıktan sonra patates, yıkanmış erik kurusu ve tuz koyulur. Yemeğin hazır olmasına az kala baharat koyulur. Daha sonra ise 0.1 g safran 1 su bardağı suda ayrıca demlenir ve bir yemek kaşığı safran suyu yemeğe koyulur ve yemek hazır oluncaya kadar 4-5 saat çok kısık ateşte  pişirilir. Piti sofraya verilirken derin bir tabak veya kaselerde servis yapılır.

Piti aslında bu yemeğe özel, bir porsiyonluk ince uzun toprak kaplarda pişiriliyormuş; tadı asıl bu şekilde güzel olduğu için. Ancak biz toprak güveçlerimizi kullandık. Bir de orijinal tarifte et oranı çok daha fazla, annemin yaptığı pitide nohut daha boldu. Bu da bizim tarif, ya da "Piti a la Nilgün" :)


Malzemeler (kişi başına):
150 g koyun eti
50 g nohut
Yarım kuru soğan
150 g patates
10 g kuru erik (zevke göre)
0.1 g safran veya 1 çay kaşığı sarıkök
Karabiber ve tuz

Hazırlanışı:
  • Nohutlar geceden ıslatılır.
  • Çukur bir tencerede et, soğanla kavrulur, nohut eklenir. Bolca kaynar su eklenir ve kısık ateşte 2 saat pişirilir, 2 saatin sonunda baharatlar eklenir. Et suyu ayrılır.
  • Soğan çok ince doğranır, güvecin alt kısmını kaplayacak şekilde yerleştirilir. 
  • Elma dilimleri şeklinde iri doğranmış patates, soğanların üzerine, gene güvecin dibini kaplayacak şekilde yerleştirilir. 
  • Nohutla pişmiş et, bunların üzerine dökülür. Güvecin üstüne yarım kaşık tereyağı (ya da Becel) eklenir (üstte kalan nohutların çıtır çıtır olması için). Üstünü kaplayacak şekilde, ayırdığınız et suyu eklenir. 
  • Güveç 4 saat kadar, 120 derecelik fırına verilir (ısıyı alttan vererek – turbo kullanmayın, kurutur). Suyu çok çekilirse, ayırdığınız et suyundan üstüne gezdirerek eklenir.
  • Bir kaba kuru ekmek parçaları konur, üstüne sıcak et suyu gezdirilir. Piti ile beraber servis yapılır.
  • Piti servis yapıldıktan sonra, arzu edenler Gence Pitisi gibi çatalla ezerek yiyebilir.
Nuş olsun :)